BCE mentine dobanda de referinta la 0,75%

Data publicarii: 05-10-2012 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa mentina dobanda de referinta la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro, rezistand presiunilor de a adopta noi masuri de stimulare a economiei afectate de criza, transmite AP.

Pietele asteapta acum discursul presedintelui BCE, Mario Draghi, care se afla in Slovenia si urmeaza sa ofere mai multe detalii noul program de achizitionare a bondurilor, numit 'Outright Monetary Transactions' (OMT). Acesta va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre unu si trei ani. 

Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat in septembrie la 2,7%, este pentru a 22-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. Aceasta evolutie limiteaza capacitatea BCE de a reduce rata dobanzii, chiar daca zona euro va reintra in recesiune in trimestrul trei. 

In iulie, Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: