Leul romanesc, greu de falsificat

Data publicarii: 05-10-2012 | Finante-Banci

Romania se poate lauda cu una din cele mai scazute rate de falsificare a bancnotelor in moneda nationala. In 2009, autoritatile au identificat doar 3.000 de bancnote false. Spre comparatie, Banca Europeana Centrala a raportat, in acelasi an, aproximativ un milion de bancnote false in moneda euro. Cheia succesului sistemului bancar romanesc? Folosirea polimerului ca suport pentru bancnote.

In prezent, Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care foloseste bancnote din polimer. Autoritatile sunt de parere ca bancnotele cu substrat Guardian, categorie in care se incadreaza si cele din tara noastra, ating un nivel foarte inalt de securitate.

 "Primul element de securitate este chiar suportul, dupa care vezi imediat fereastra transparenta, dupa care este vorba si de celelalte elemente de securitate precum cerneala care-si schimba culoarea la inclinare", a spus Mugur Stet, purtator de cuvant BNR.

 Expertii in domeniul bancar sustin ca un alt avantaj semnificativ al substratului de polimer este pastrarea in conditii foarte bune a elementelor de securitate pe parcursul mai multor ani.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: