Inflatia musca din salariile romanilor

Data publicarii: 08-10-2012 | HR/Cariere

Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 4,5% in primele opt luni ale anului, dar avansul sau a fost erodat de scumpirea medie a vietii cu aproape 3%.

Salariul mediu net pe economie a fost de 1.534 de lei in luna august a acestui an, in crestere cu 4,57% fata de prima luna din 2012, arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS). In acelasi interval, media generala a scumpirilor - inflatia, care a erodat avansul veniturilor - a fost de 2,77%, astfel ca salariul real, adica mediu net minus rata inflatiei, a crescut cu numai 1,8%.

Aceasta erodare este doar o medie statistica, insa in economie au existat domenii in care salariul real a scazut, dar si domenii in care salariul real a crescut cu mai mult de 2%. 

Cele mai mari cresteri ale salariilor reale au fost consemnate in domeniul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (13,38%), in industria tutunului (aproape 12%) si in industria extractiva (8%). 

La polul opus, cu cele mai mari scaderi ale salariilor reale, se regasesc angajatii din activitatile de productie cinematografica, video si programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala  (-7,2%), cei din sectorul imobiliar (-6%) si din industria mobilei (-4,3%). 

Salariile bugetarilor au crescut mai mari

Veniturile angajatilor din sectorul bugetar au crescut cu 8% dupa ce Executivul a aprobat in luna mai ordonanta de urgenta de majorare a salariilor bugetarilor.

Astfel ca, potrivit datelor raportate de Institutul National de Statistica, in administratia publica, salariul mediu net a crescut cu 166 de lei in intervalul ianuarie-august 2012, in sanatate cu 98 de lei, iar in invatamant cu 20 de lei.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: