Fitch: Perspectiva asupra sistemului bancar din Rusia ramane stabila

Data publicarii: Astazi, 08-10-2012 | Finante-Banci

Perspectiva asupra sistemului bancar din Rusia ramane stabila, se arata intr-un raport publicat luni de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, care avertizeaza ca sunt in crestere unele riscuri la adresa bancilor rusesti.

Perspectiva stabila atribuita sistemului bancar din Rusia reflecta mediul operational inca rezonabil de fertil, performantele satisfacatoare ale sistemului bancar, calitatea stabila a activelor si riscurile limitate legate de refinantare, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara. 

In acelasi timp, Fitch avertizeaza ca exista unele riscuri, printre care ritmul rapid de crestere a imprumuturilor pe segmentul de retail, care ar putea afecta calitatea activelor, mai ales la bancile cu mai putina experienta pe acest segment. 

In plus, costurile mai ridicate de finantare, din cauza concurentei mai mari pentru depozite, vor afecta profitabilitatea sistemului bancar. 

Grupul bancar suedez Handelsbanken a cerut luna trecuta Bancii Centrale a Rusiei sa-i anuleze licenta bancara deoarece a decis sa-si inceteze operatiunile si sa se retraga de pe piata din Rusia. 

Decizia Handelsbanken de a iesi de pe piata din Rusia vine dupa ce alte banci straine, printre care Barclays, HSBC si Santander, au renuntat la planurile de expansiune in Rusia. Bancile straine se chinuie sa concureze pe piata rusa, unde 60% din active sunt controlate de bancile rusesti de stat.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: