Mecanismul European de Stabilitate a intrat luni in vigoare

Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci

Ministrii de finante din cele 17 state membre ale zonei euro s-au reunit luni dupa-amiaza la Luxemburg pentru a semna actul de nastere al Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrument financiar permanent care va inlocui actualul instrument temporar denumit Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), transmite AFP.

Agentia de evaluare financiara Fitch a acordat imediat Mecanismului European de Stabilitate cel mai bun rating posibil, AAA cu perspectiva stabila, ceea ce inseamna ca MES va putea sa se imprumute la cele mai bune dobanzi. 

'Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia Uniunii monetare. Zona euro dispune de acum inainte de un mecanism anticriza permanent si eficient', a declarat seful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa. 

Imediat ce statele membre vor varsa cotele parti care le revin, Mecanismul European de Stabilitate va putea sa acorde imprumuturi de aproximativ 200 miliarde de euro dintr-un pachet total de 500 miliarde de euro. 

Acest instrument este unul strategic, deoarece va putea servi la recapitalizarea directa a bancilor din zona euro, fara a creste datoria statelor, cu conditia introducerii unui mecanism de supervizare bancara la inceputul lui 2013. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: