Angela Merkel vine la Atena sa joace in tragedia greaca

Data publicarii: 09-10-2012 | International

Cancelarul german, Angela Merkel, soseste marti la Atena pentru a-si arata sprijinul fata de guvernul conservator al lui Antonis Samaras, care incearca sa impuna noi masuri de austeritate pentru a mentine Grecia in zona euro, dupa trei ani de criza obositoare pentru populatia greaca, comenteaza AFP.

Un important dispozitiv de forte de ordine a fost desfasurat in capitala greaca, unde manifestatiile repetate devine tot mai violente. 

Vizita doamnei Merkel in Grecia, prima de la inceputul crizei, are o semnificatie mai degraba simbolica, cancelarul german fiind considerat de oamenii de rand din aceasta tara ca fiind principalul responsabil pentru scaderea nivelului lor de trai, dupa ce a impus cu intransigenta asanarea finantelor Greciei cu riscul de a o sufoca in loc sa o insanatoseasca. 

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta presei germane, premierul Samaras a tras semnalul de alarma asupra starii tarii sale, unde somajul a ajuns la 24% si unde actualitatea este dominata de scandaluri de coruptie si de sinucideri, in timp ce in fiecare zi zeci de companii isi inchid portile. Potrivit lui Samaras, 'coeziunea societatii grecesti' este 'pusa in pericol de cresterea somajului, la fel cum s-a intamplat in Germania la sfarsitul Republicii de la Weimar', regim care a impus austeritatea bugetara si al carui faliment l-a adus pe Hitler la putere. 

Seful opozitiei din Grecia, Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stanga Syriza, a ridiculizat sprijinul oferit de cancelarul Merkel unui guvern de coalitie care 'se prabuseste'. 'Ceea ce se intampla in tara noastra este ceva criminal si fara precedent', a spus Tsipras, care crede ca actualele programe de austeritate 'conduc la un dezastru social'. 

In asteptarea doamnei Merkel, unii se limiteaza la cuvinte, dar altii asteapta masuri menite sa sprijine industria pentru a proteja locurile de munca, iar altii spera ca ea se va intelege in sfarsit cu FMI si BCE, ceilalti doi mari creditori internationali ai Greciei, care isi arunca reciproc cartoful fierbinte pentru a evita girarea pierderilor rezultate din reducerea datoriei acestei tari. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: