Cat costa banii din credite facile

Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci

In Romania exista metode extrem de rapide de a face rost de sume de bani pe termen scurt. Atentie insa la costuri.

 Despre singura firma din Romania  care aduce creditul la usa clientului si vine periodic sa ii ia si rata s-a vorbit in multe feluri. Comparatiile cu activitatea de camatarie, prin prisma costurilor mari, nu au lipsit nici ele. Aceeasi situatie si cu IFN-ul care promoveaza asa-numitul "credit pana la salariu", ale carui costuri pot ajunge si la 4.000%.

La randul sau, amanetul este mai intotdeauna ultima varianta. Ce ar spune insa despre toate acestea cineva cu restante la banci, care are nevoie urgenta de bani? Poate ar privi altfel toate aceste variante si, poate, daca nevoia de finantare se manifesta pe un termen scurt, nici nu ar avea de platit costuri suplimentare foarte mari.

Daca amanetul presupune sa ai o anumita garantie (bijuterii, electronice, telefoane sau, mai nou, chiar automobile), creditele date de unele IFN-uri pot fi contractate cu o adeverinta de salariu si atat. De cand a venit in Romania, in 2007, pana in prezent, Provident a dat peste 500.000 de credite, in ciuda costurilor care ar echivala cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de pana la 100%. Clientii, spun ei, dezvolta, de multe ori, o relatie pe termen lung cu creditorul, iar acesta din urma ajunge sa fie echivalentul unei rude mai instarite. Imprumuta sume mici de bani pe perioade destul de scurte.

Ai grija ce-ti doresti

Creditul mediu dat de Provident este undeva la 1.000 de lei, insa suma maxima poate ajunge si la 3.500 de lei. Daca pentru 1.000 de lei ai astepta scadenta si ai plati toate cele 46 de rate saptamanale, ar rezulta o suma totala de rambursat de 1.319 lei, la care se adauga comisionul de analiza a dosarului, adica 80 de lei platibili la final.

In aceste conditii, dobanda anuala efectiva se apropie binisor de 100%.

Mai exista insa o varianta, care se numeste rambursare anticipata. In acest caz, costurile scad substantial. In conditiile in care imprumutul ar fi achitat dupa doar opt saptamani, suma suplimentara platita este de doar 164 de lei, adica la jumatate.

Integral in Romania Libera