Alegerile din decembrie ar putea arunca in aer cursul

Data publicarii: 12-10-2012 | Finante-Banci

   Alegerile parlamentare, programate pentru 9 decembrie, ar putea influenta negativ leul, care s-ar putea deprecia masiv in ultima luna a anului, potrivit analistilor bancari.

Astfel, s-ar putea repeta situatia din perioada referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cand moneda nationala a pierdut teren in fata euro, ajungand la un minim istoric, pe 3 august, de 4,6481 lei/unitate. Chestionati de Ziare.com, analistii din piata sustin ca euro ar putea atinge sau chiar depasi aceste valori.

"Predictibilitatea actiunilor din mediul politic este primordiala, atat pentru piata valutara, cat si pentru economie. In acest sens, este important ca procesul de alegeri si formarea unui nou guvern sa se faca intr-un mod echilibrat si transparent. Avand in vedere costurile asupra economiei, generate de turbulentele politice din timpul verii (deprecierea leului, cresterea riscului de tara, volatilitatea fluxurilor de capital), speram ca procesul politic din decembrie sa decurga intr-un mod cat mai ordonat", a precizat Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.

Prognozele de curs ale bancii, pentru luna decembrie, sunt de 4,6 lei/euro. Analistul sustine ca aceasta cotatie este una realista, luand in considerare evolutia economiei romanesti din ultima vreme. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: