Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata in Antarctica

Data publicarii: 15-10-2012 | Mediu

Un fenomen surprinzator a fost observat in Antarctica, unde oamenii de stiinta au constatat ca gheata de la Polul Sud s-a extins atat de mult incat acopera o suprafata record.

Daca in urma cu o luna s-au publicat vesti ingrijoratoare despre Polul Nord, unde gheata s-a topit la un nivel fara precedent, iata ca la Polul Sud se petrece un fenomen invers, potrivit Sott.

Cercetatorii sunt uimiti de faptul ca ambele evenimente reprezinta efectele "complexe si surprinzatoare" ale incalzirii globale. Suprafata record acoperita cu gheata a fost descoperita prin analiza imaginilor din satelit luate de Centrul US National Snow and Ice Data din Colorado, Statele Unite.

La sfarsitul iernii din Antarctica in luna septembrie, gheata acoperea o suprafata de 18,1 milioane de kilometri patrati, mai mult decat oricand. Inregistrarile au inceput in anul 1979, iar in ultimii 30 de ani, cantitatea de gheata a fost in crestere, cu 1% in fiecare deceniu.

Daca in restul lumii temperatura a crescut in ultimii 50 de ani, in Antarctica a fost mai frig. Oamenii de stiinta spun ca acest fenomen se datoreaza caracterului imprevizibil al schimbarilor climatice.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: