Grecia vrea sa scoata la vanzare noi active de stat

Data publicarii: 17-10-2012 | International

Grecia are de gand sa organizeze licitatii pentru vanzarea sau inchirierea mai multor active de stat, incluzand cea mai mare companie de rafinare, in incercarea de a-si reduce datoria si a respecta termenii programului international de sprijin, transmite Reuters.

Aceste active vor face parte din al doilea val de privatizari demarate de autoritatile de la Atena, dupa primele sase proiecte care ar urma sa se finalizeze la inceputul lui 2013. 

'Avem o serie de active foarte interesante iar licitatiile ar urma sa fie organizate in urmatoarele luni', a declarat directorul Agentiei de privatizare din Grecia (HRADF), Yannis Emiris. 

Autoritatile elene au de gand sa vanda participatii la Hellenic Petroleum, cea mai mare companie de rafinare din Grecia, la porturile din Pireu si Salonic, la compania de apa Thessaloniki Water si la compania Larco, unul din cei mai mari producatori de nichel din lume. De asemenea, Grecia are de gand sa caute investitori pentru cel mai mare aeroport din Atena, pentru autostrada Egnatia si pentru mai multe aeroporturi regionale. 

Privatizarile sunt o componenta cheie a planurilor Greciei de a-si rambursa datoriile. Potrivit acordurilor de asistenta convenite cu UE si FMI, Grecia s-a angajat sa stranga 19 miliarde de euro din privatizari pana in 2015 si aproximativ 50 de miliarde de euro pana in 2020. Cu toate acestea, pana in luna mai a acestui an Grecia a strans doar 1,6 miliarde de euro. 

Noul guvern de coalitie condus de Antonis Samaras a promis ca va relansa programul de privatizari. Pana in luna noiembrie ar urma sa fie vanduta loteria de stat, iar la inceputul anului urmator ar urma sa se incheie vanzarea pachetelor de actiuni la firma de gaze naturale DEPA si la firma de pariuri sportive OPAP. 

Pe langa reducerea datoriei, Grecia spera ca programul de privatizari va crea investitii de 60 miliarde de euro si 50.000 de locuri de munca, stimuland Produsul Intern Brut cu un punct procentual in fiecare an. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: