CEC controleaza 1% din piata creditelor pentru firme

Data publicarii: 19-10-2006
CEC controleaza 1% din piata creditelor pentru firmeCasa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a atins o cota de 1% din piata creditelor pentru firme, la finalul lunii septembrie, cu un portofoliu de credite de peste 530 milioane lei, a declarat vicepresedinta CEC, Gabriela Tudor. "Am pornit practic de la zero si am ajuns in acest moment sa controlam 1% din piata creditelor pentru persoane fizice. Creditul mediu acordat firmelor de CEC este de 35.000 de euro. Intentionam sa atingem o cota de 2-3% din piata creditelor pentru firme, intr-o a doua etapa, dupa ce vom da posibilitatea unui numar mai mare de sucursale si agentii sa acorde credite", a spus Tudor.

Vicepresedinta CEC considera ca unul din atuurile inca neexploatate ale bancii de economii sunt agentiile sale din mediul rural. CEC se pregateste sa profite si de fluxul de fonduri europene care vor fi dirijate catre agricultura. In acest scop, CEC va permite agentiilor amplasate in mediul rural sa lucreze cu firmele, a explicat vicepresedintele CEC, Vasile Ifrim.

In acest moment, CEC vinde credite doar prin 20 de unitati amplasate in orasele mari, a mai precizat vicepresedinta CEC.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu considera ca pozitionarea bancii pe care o conduce in piata a fost impulsionata si de marele apetit pentru creditare al companiilor. Nu trebuie insa omis faptul ca banca are un exces de lichiditate, deoarece banii plasati de clienti in conturi deschise la CEC depasesc sumele date cu imprumut. Astfel, la finalul lunii septembrie, CEC avea 5,33 miliarde de lei depusi in conturile sale de clientela, in timp ce valoare creditelor acordate clientilor nebancari era de 2,872 miliarde lei. Oficialii CEC au admis, joi, ca au o pozitie mult mai confortabila, din perspectiva lichiditatilor, decat majoritatea bancilor comerciale.

"Liniile de credit pentru au cel mai mare rulaj si cea mai mare profitabilitate din comisioane", a adaugat Tudor.

In totalul portofoliului de credite al CEC, imprumuturile pentru firme reprezinta a zecea parte, 15% sunt credite acordate administratiei publice locale iar restul sunt imprumuturi pentru populatie, a precizat Eugen Radulescu, presedintele CEC.

CEC a devenit banca universala in iunie 2005, dupa ce ani de zile a fost o banca specializata in creditarea populatiei.

Casa de Economii a beneficiat de un imprumut de zece milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) destinat deschiderii unor linii de finantare pentru firmele mici si mijlocii si de asistenta tehnica a organismului financiar european, a mai spus Tudor.

BERD a derulat un program de 1,7 milioane de euro pentru asistenta tehnica, inclusiv pentru antrenarea ofiterilor de creditare. "Succesul nostru se sprijina si pe flexibilitatea creditarii, dar pentru a reusi sa evitam rigoarea unui credit standard, unde riscul este minimalizat, e nevoie de personal foarte competent", spune Tudor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: