BNR include leasingul financiar in categoria creditelor

Data publicarii: 19-10-2006
BNRBanca Nationala a Romaniei include leasingul financiar in categoria creditelor de consum, respectiv a celor imobiliare. BNR a modificat limitarea riscului de credit pentru imprumuturile destinate persoanelor fizice. Noile norme vor intra in vigoare saptamana viitoare. Principala schimbare o constituie includerea in calculul angajamentelor totale de plata lunare ale persoanelor fizice a tuturor celorlalte costuri care decurg din contractul de credit. Aceasta modificare va restrictiona si mai mult accesul populatiei la credite.

Pentru fiecare credit, pentru a-si afla bonitatea, solicitantul trebuie sa faca doua operatiuni. Din salariul brut sau din venitul brut se scade impozitul, apoi se scad si facturile la caldura, la lumina, alte impozite. Suma rezultata este cea luata in calcul de banci atunci cand se solicita un credit, iar banca nu poate sa ofere un credit care sa exprime o rata lunara plus dobanzile, plus comisioanele care sa depaseasca mai mult de 35% la un credit ipotecar.

Consilierul guvernatorului Bancii Centrale, Adrian Vasilescu, a subliniat ca va fi mai multa rigoare si probabil ca va fi o usoara restrangere a creditului, insa vor continua sa fie date credite pentru case si credite de consum.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: