Francois Hollande insista ca prioritatea Consiliului European sa fie uniunea bancara

Data publicarii: 19-10-2012 | Finante-Banci

Presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat joi la Bruxelles ca obiectivul Consiliului European din 18-19 octombrie trebuie sa fie realizarea uniunii bancare, nu uniunea bugetara ceruta de cancelarul german, Angela Merkel, transmite AFP.

'Tema Consiliului nu este uniunea bugetara, ci uniunea bancara', a declarat Hollande la sosirea la dejunul liderilor Partidului Socialist european. 'Asadar, singura decizie pe care trebuie sa o luam, si care trebuie confirmata de altfel, este crearea unei uniuni bancare pana la sfarsitul anului, si mai ales initierea primei etape care este supravegherea bancara'. 

Cu putin timp inainte, cancelarul Merkel a sustinut ideea de a se incredinta comisarului european pentru afaceri economice un drept de veto asupra bugetelor nationale ale statelor membre. 'Credem, si vorbesc in numele guvernului german, ca putem face un pas inainte acordand Europei un adevarat drept de ingerinta in bugetele nationale atunci cand nu se respecta limitele fixate pentru a se mentine stabilitatea si a se incuraja cresterea' economica, a afirmat anterior cancelarul german. 

'O sa-i spun ca trebuie sa aplicam deciziile pe care le-am luat impreuna pe 29 iunie', si anume supravegherea bancara si masurile menite 'sa permita Spaniei sa se finanteze in bune conditii', a raspuns Hollande la sosirea la sediul Consiliului European, cand a fost intrebat de ziaristi despre declaratiile doamnei Merkel. 'Exista un parteneriat solid intre Franta si Germania, dar discutam cu toate tarile, mai ales cu cele care au puncte de vedere care ne permit sa gasim cele mai bune compromisuri', a adaugat liderul francez, facand referire in special la Italia. 

Totodata, Hollande a pus divergentele franco-germane pe seama 'calendarelor electorale' ale Frantei, unde au avut loc anul acestea alegeri prezidentiale si legislative, si ale Germaniei, doamna Merkel 'avand propria intalnire' cu legislativele anul viitor. 

Intre Paris si Berlin exista numeroase dezacorduri, mai ales cu privire la supravegherea unica a sistemului bancar in zona euro, ale carei principii au fost stabilite la precedentul Consiliu European, dar Germania nu pare grabita ca acest mecanism gestionat de Banca Centrala Europeana sa fie pus in practica. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: