Francois Hollande insista ca prioritatea Consiliului European sa fie uniunea bancara
Data publicarii: 19-10-2012 | Finante-Banci
Presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat joi la Bruxelles ca obiectivul Consiliului European din 18-19 octombrie trebuie sa fie realizarea uniunii bancare, nu uniunea bugetara ceruta de cancelarul german, Angela Merkel, transmite AFP.
'Tema Consiliului nu este uniunea bugetara, ci uniunea bancara', a declarat Hollande la sosirea la dejunul liderilor Partidului Socialist european. 'Asadar, singura decizie pe care trebuie sa o luam, si care trebuie confirmata de altfel, este crearea unei uniuni bancare pana la sfarsitul anului, si mai ales initierea primei etape care este supravegherea bancara'.
Cu putin timp inainte, cancelarul Merkel a sustinut ideea de a se incredinta comisarului european pentru afaceri economice un drept de veto asupra bugetelor nationale ale statelor membre. 'Credem, si vorbesc in numele guvernului german, ca putem face un pas inainte acordand Europei un adevarat drept de ingerinta in bugetele nationale atunci cand nu se respecta limitele fixate pentru a se mentine stabilitatea si a se incuraja cresterea' economica, a afirmat anterior cancelarul german.
'O sa-i spun ca trebuie sa aplicam deciziile pe care le-am luat impreuna pe 29 iunie', si anume supravegherea bancara si masurile menite 'sa permita Spaniei sa se finanteze in bune conditii', a raspuns Hollande la sosirea la sediul Consiliului European, cand a fost intrebat de ziaristi despre declaratiile doamnei Merkel. 'Exista un parteneriat solid intre Franta si Germania, dar discutam cu toate tarile, mai ales cu cele care au puncte de vedere care ne permit sa gasim cele mai bune compromisuri', a adaugat liderul francez, facand referire in special la Italia.
Totodata, Hollande a pus divergentele franco-germane pe seama 'calendarelor electorale' ale Frantei, unde au avut loc anul acestea alegeri prezidentiale si legislative, si ale Germaniei, doamna Merkel 'avand propria intalnire' cu legislativele anul viitor.
Intre Paris si Berlin exista numeroase dezacorduri, mai ales cu privire la supravegherea unica a sistemului bancar in zona euro, ale carei principii au fost stabilite la precedentul Consiliu European, dar Germania nu pare grabita ca acest mecanism gestionat de Banca Centrala Europeana sa fie pus in practica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri