Criza a taiat o treime din piata de constructii

Data publicarii: 22-10-2012 | Imobiliare

Vanzarea materialelor de constructii a scazut la 3,2 miliarde de euro, in acest an. Valoarea pietei materialelor de constructii va ajunge, pana la finalul anului 2012, la 3,2 miliarde de euro. Cifra este mai mica cu o treime fata de valoarea din anul 2008 cand vanzarile producatorilor de materiale de constructii au atins un maxim de 4,5-5 miliarde de euro. In acest an vanzarile au fost chiar mai mici decat arata datele statistice pentru ca in valoarea pietei intra sI o majorare de 5% a preturilor. " Au crescut preturile  de productie din cauza majorarii tarifelor la energie electrica si la gaze cu 1,5-1,6%, in timp ce la vanzare preturile sunt cu circa 5% mai mari”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu. Acesta a mai declarat ca in prezent constructiile industriale si cele de pe segmentul de retail sunt cele mai profitabile, dar pe rezidential este jale. 

Cimentul ramane pe primul loc

Din punct de vedere al vanzarilor, cimentul este pe primul loc, cu circa 600 milioane de euro, urmat de produsele de termoizolare si de prefabricate, a mai spus  Claudiu Georgescu. Fabricile de ciment totalizeaza o capacitate de productie de 16 mil. tone, insa in acest an productia estimata este de numai 7,6 milioane de tone. Scadeea este foarte mare daca comparam cu varful din 2008 cand s-au produs 10,8 milioane de tone.

Ponderea exporturilor in totalul vanzarilor de ciment este in jur de 4,8%, conform datelor  patronatului de profil CIROM.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: