Cat de sigura este asigurarea ta contra dezastrelor?

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

Un cutremur de talia celui din 1977 ar genera pagube de miliarde de euro. Oare sunt pregatite societatile de asigurare din Romania sa-si despagubeasca clientii in cazul producerii unui dezastru?

La finele lunii iunie, cele mai importante 15 companii de asigurari din Romania aveau in portofoliu aproximativ cinci milioane de polite de incendiu si calamitati naturale. Asta inseamna ca, in cazul in care locuinta le este distrusa  in urma unei calamitati, cinci milioane de romani se asteapta sa fie despagubiti de societatile de asigurare. Specialistii estimeaza ca un cutremur de amplitudinea celui din 1977 ar provoca pagube de cel putin 6 miliarde de euro. In conditiile in care cele cinci milioane de asigurari acopera mai bine de 60% din fondul total de locuinte din Romania, rezulta ca societatile de asigurare ar trebui sa plateasca despagubiri de miliarde de euro. 

Toate vanzarile companiilor de specialitate abia daca au atins anul trecut doua miliarde de euro. Si atunci, de unde ar putea plati ele eventualele daune? Raspunsul sta in reasigurare si in rezervele pe care societatile sunt obligate prin lege sa le constituie pentru fiecare polita vanduta. Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentati specialisti in domeniu, nu este foarte optimist. " In cazul unui cutremur major va fi o selectie naturala a societatilor de asigurare, dar vor ramane foarte multi clienti fara banii de despagubire", afirma Constantinescu. Potrivit acestuia, nivelul minim al reasigurarii ar trebui sa fie la circa 30% din primele brute subscrise.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: