Bancile ar putea fi obligate sa scada comisioanele

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

Din cauza scaderii nivelului de creditare, tot mai multe institutii financiare opteaza pentru majorareacomisioanelor, pentru a-si asigura un minim de profit. Totusi, potrivit analistilor, acest trend nu va dura multa vreme, din cauza influxului de clienti ce va rezulta dupa votarea  unei viitoare legi care va interzice platile cash de peste 2.000 de euro.

 Ionel Blanculescu, analist financiar, este de parere ca, in perioada imediat urmatoare, va scadea activitatea clientilor bancari, care vor dori sa evite plata noilor comisioane majorate. Potrivit specialistului, aceasta perioada de majorari este trecatoare. "Situatia cererii din sistemul bancar va fi ca in orice alt domeniu: creste pretul, scade cererea. Bancile trebuie sa faca profit de undeva, iar cand vine vorba de zona comisioanelor, acolo clientii sunt captivi. In lumea bancara exista o lege nescrisa, care spune ca din comisioane trebuie sa iti asiguri cheltuielile administrative, iar din creditare si alte activitati sa faci profit. Datorita propunerii Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri privind limitarea platilor cash la 2.000 de euro, care se afla acum in discutii la Ministerul de Finante, situatia va fi diferita. Practic, daca aceasta propunere devine lege, atunci oricine vrea sa faca o tranzactie mai mare de 2.000 de euro va fi obligat sa o faca prin banca, deci, inevitabil, va trebui sa aiba un card si un cont. Daca acest lucru se va intampla, e clar ca bancile vor scadea comisioanele. Trendul este de crestere a numarului de conturi si carduri bancare, nu de crestere a comisioanelor. Ce se intampla acum este un trend pasager”, considera Blanculescu.

 Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza ca, din cauza nivelului scazut de creditare, comisioanele au devenit pentru banci o sursa mult mai importanta de venit. "Bancile maresc comisioanele pentru ca nu mai au activitate de creditare. Bancile, de cand sunt ele, castiga din diferenta dintre dobanda primita la un credit si dobanda acordata unui depozit, comisioanele fiind vazute ca un venit adiacent. Acum, ca economia e atat de jos si au ajuns sa nu mai aiba clienti, comisioanele au devenit sursa de venit primara. Tot ce mai fac acum este sa invarta creditele deja date, prin refinantari si alte operatiuni de acest gen”, ne-a spus Serbanescu.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: