BNR a imprumutat sapte banci cu cinci miliarde de lei prin repo

Data publicarii: 23-10-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sapte banci cu suma de cinci miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), printr-o operatiune repo, iar sumele licitate de banci au insumat 12,73 miliarde lei.

Cand suma suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Banca centrala a plafonat luni la cinci miliarde de lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce in ultimele doua saptamani finantarea a fost limitata la sase miliarde de lei.

Saptamana trecuta, 12 banci au apelat la operatiunea repo, iar sumele licitate de banci au atins un record de 21,4 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: