Cum va inscrieti la Fisc pentru TVA la incasare

Data publicarii: 23-10-2012 | Afaceri

In aceasta saptamana, pana la 25 octombrie, firmele care au cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane de lei pe an trebuie sa depuna Formularul 097 aparut recent in "Monitorul Oficial".

Aveti o firma mica? Ati putea beneficia de amanarea cu 90 de zile a platii TVA dupa facturare, mai exact pana la momentul incasarii banilor, dar pentru asta trebuie sa urmati cateva proceduri fiscale. Mai multe instructiuni in acest sens, ca si formularul ce trebuie completat de catre cei vizati au aparut in "Monitorul Oficial", astfel ca suntem in masura sa va prezentam pe scurt procedurile necesare.

Cel mai important lucru de stiut este ca ar cam trebui sa va grabiti, pentru ca primul termen-limita de depunere a documentatiei este joi, 25 octombrie. Pana atunci va trebui sa va calculati cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012, pentru a vedea daca va incadrati in categoria platitorilor de TVA la incasare, mai exact daca vanzarile din perioada amintita nu depasesc plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro).

Inscrierea este obligatorie

Consultantii fiscali avertizeaza ca inscrierea la Fisc in vederea aplicarii sistemului "TVA la incasare" nu este o optiune, ci e o obligatie a tuturor contribuabililor care se incadreaza in limita prevazuta pentru cifra de afaceri. Astfel, daca in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 aveti cifra de afaceri de pana la 2,25 milioane de lei, trebuie sa va inscrieti pana la data de 25 octombrie 2012. Daca la sfarsitul anului constatati ca ati depasit acest plafon, puteti cere retragerea din registru. "Pentru iesirea din sistem, documentatia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul", se arata in normativul citat. 

Integral in Adevarul.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: