FMI: Vreti Sanatate? Cresteti TVA, cota unica si contributiile sociale

Data publicarii: 25-10-2012 | Economie

Fondul Monetar International indica autoritatilor romane zonele in care ar trebui sa umble daca vor mai multi bani la buget si in special pentru acoperirea deficitului considerabil la bugetul asigurarilor de sanatate. Pe scurt, taxe si impozite mai mari pentru tot romanul.

Romania nu are un viitor prea luminos in privinta costurilor cu sistemul de sanatate, spun cei de la FMI. Populatia imbatraneste, cheltuielile cu sanatatea vor creste pe masura. Cu cel putin 1,75% din PIB in urmatorul deceniu. In urmatorele doua decenii, rata de dependenta a varstnicilor (numarul de pensionari raportat la numarul de oameni activi) se va dubla, de la 30% la 60%. Ca urmare a imbatranirii populatiei si forta de munca se va diminua cu o sesime. In plus, pronozele arata si o scadere semnificativa a ratei de participare la forta de munca.

Romania are, oricum, cea mai mica alocare bugetara ca procent din PIB pentru sanatate din Uniunea Europeana, chiar si sub Bulgaria: 5,5% din PIB vs. 9% media UE. FMI face aceasta raportare la PIB si nu la incasarile efective la bugetul de stat, incasari aflate si ele sub media europeana: 32,3% fata de 44,7% din PIB. Si la capitolul cheltuieli ale statului ca procent din PIB Romania este cu 10 puncte procentuale sub media europeana.

Integral in Economica.Net