Ce risc urias pot ascunde bancile europene?

Data publicarii: 25-10-2012 | Finante-Banci

   Liderii politici si analistii sunt din ce in ce mai convinsi ca bancile europene incearca sa ascunda gravitatea reala a situatiei portofoliilor lor. Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, este cea mai importanta figura oficiala care a avertizat cu privire la riscurile presupuse de amanarea executarilor silite ale firmelor cu restante, potrivit CNBC.

El le-a cerut bancilor britanice sa renunte la "iluzia" ca o parte dintre creditele neperformante pe care le au in portofolii vor fi achitate si le-a avertizat ca nu dispun de suficient capital pentru a face fata pierderilor care au ramas nedeclarate.

Bancile au evitat procedura de executare silita in cazul firmelor aflate in dificultate, incercand resuscitarea afacerilor in contextul in care varianta executarii ar fi insemnat pierderi insemnate pentru creditori. Acest lucru a fost posibil prin intermediul ratelor scazute de dobanda in regiune si pachetelor de spriin prin care a fost injectata lichiditate in cantitati fara precedent si care au mentinut pe linia de plutire economiile confruntate cu probleme.

Integral in Ziare.com