FT: Romania primeste note mari de la FMI

Data publicarii: 25-10-2012 | Economie

Romania a iesit cu destul succes dintr-o criza serioasa dar mai are un drum lung de parcurs pana va obtine o crestere economica robusta, este concluzia delegatiei Fondului Monetar International dupa cea mai recenta vizita in tara, se arata intr-un articol publicat miercuri in publicatia britanica 'Financial Times' (FT) pe blogul beyondbrics.

'In urma unei scaderi severe a activitatii economice in 2008-2009, a fost initiata o ampla ajustare in economia Romaniei pentru restabilirea stabilitatii macroeconomice. Consolidarea fiscala sustinuta, obtinuta in principal prin reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile in sistemul public, a avut ca rezultat o reducere substantiala a deficitului fiscal. Economia a revenit pe crestere in 2011 iar rata anuala a inflatiei a scazut la un nivel record in primele luni ale acestui an. Nivelul somajului ramane ridicat dar reformele de pe piata muncii au contribuit la o mai buna functionare a pietei muncii si la o redresare a angajarilor', se arata in raportul FMI. 

FMI pare multumit in special de inasprirea fiscala in Romania, care este partial legata de imprumuturile acordate de FMI, se arata in analiza din 'Financial Times'. FMI se asteapta ca executivul de la Bucuresti sa-si poata indeplini anul acesta tinta de mentinere a deficitului la 2,2% din PIB, desi in 9 decembrie se vor desfasura alegeri generale. 

Programul dur de austeritate din Romania a dus la proteste in strada la inceputul acestui an si a provocat caderea fostului guvern de centru-dreapta, aminteste publicatia. 

In urma unei politici fiscale pro-ciclice relaxate, pe fondul boom-ului din ultimul deceniu, Romania este acum blocata intr-un proces pro-ciclic similar de reducere a cheltuielilor si majorari de taxe, intr-un moment in care criza din zona euro afecteaza economia iar Romania inca se resimte in urma crizei din 2009. 

Guvernul 'social-liberal' al premierului Victor Ponta ar putea simti ca nu are probleme in sondajele de opinie pentru a-i permite sa multumeasca mai degraba FMI decat votantii partidului premierului, sustine FT. 

De asemenea FMI a lansat si o multime de avertismente: 'redresarea post-criza ramane fragila iar perspectivele sunt dificile'. FMI estimeaza o crestere economica de doar 0,9% anul acesta si de 2,5% anul viitor - nu suna rau dupa standardele UE, probabil, dar e scazuta pentru o piata emergenta care este una din cele mai sarace tari din UE, se arata in analiza din 'Financial Times'. 

Ca de obicei, FMI a cerut de asemenea: 'accelerarea ritmului reformelor structurale', in special pe piata fortei de munca, si grabirea privatizarii, un proces afectat de dificultatile si controversele din ultimele doua decenii. A fost de asemenea un avertisment privind posibilele repetari ale turbulentelor politice, dupa caderea a doua guverne, incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu si unele reforme constitutionale controversate ale guvernului Ponta. 

Dumitru Dulgheru, sef de cercetare macro si titluri cu venit fix la BCR, cea mai mare banca din Romania, argumenteaza ca, in mod fundamental, Romania sufera deoarece economia sa are si caracteristicile unei piete emergente (slabiciune structurala, infrastructura neuniforma, temeri privind coruptia) si problemele legate de criza din zona euro, care reprezinta peste 50% din exporturi si 80% din investitiile straine directe (FDI).

Sursa: AGERPRES