Olteanu, BNR: Bancile trebuie sa reanalizeze politicile de finantare

Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci

Bancile trebuie sa reanalizeze politicile de finantare, in conditiile unei economisiri limitate si regandirii liniilor de finantare de la bancile-mama, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, aratand ca banca centrala este dispusa sa modifice legislatia privind obligatiunile ipotecare.

"Este o chestiune de fapt: bancile trebuie sa isi regandeasca politicile de funding, pentru ca liniile de finantare de catre mame sunt in perioada de regandire, ca sa ma exprim elegant. Avem aceeasi problema la nivel de economisire interna, nivel care nu poate evolua semnificativ decat in timp, ca urmare a unei schimbari de mentalitate si politici publice. De aceea este evident ca odata ce asteptam o relansare a creditarii, ea trebuie sa aiba si cerere solvabila dar si resurse pentru oferta pe care bancile trebuie sa le gaseasca in mod creativ dar si stabil", a spus Olteanu, citat de Mediafax.

El a aratat ca banca centrala se afla in discutii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) pentru a vedea ce modificari ar trebui aduse legislatiei pentru ca obligatiunile acoperite cu portofoliul de credite ipotecare sa devina uhn instrument atractiv atat pentru banci cat si pentru clientii acestora.

"Asteptam argumente care vor arata catre ce moneda trebuie orientate aceste emisiuni, care va fi modalitatea ca aceste emisiuni sa fie la costuri atractive pt banci si clientii bancii. Este necesar sa fie supuse unei supravegherii speciale ca si in alte tari, si care e acest mecanism de supraveghere?", a continuat Olteanu.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: