Uraganul Sandy inchide bursa din New York

Data publicarii: 29-10-2012 | International

Bursa din New York va fi inchisa luni si, probabil, si marti, in urma trecerii uraganului Sandy, pentru prima oara dupa 1985, cand uraganul Gloria a impus o masura similara, a anuntat duminica seara operatorul Nyse Euronext, care a incredintat ca va asigura schimburile intr-o maniera electronica, potrivit AFP si Reuters.

'In consultare cu alte burse si alti participanti ai pietei, Nyse Euronext isi va inchide pietele luni, 29 octombrie, sub rezerva confirmarii, si marti, 30 octombrie', a indicat operatorul intr-un comunicat. 

Referindu-se la un 'consens al pietelor si al comunitatii de reglementare' in conditii de intemperii, operatorul bursier motiveaza ca trecerea uraganului Sandy va face foarte dificila asigurarea siguranta angajatilor' sai. 

'Vom lucra cu sectorul pentru a stabili urmatorii pasi in vederea restabilirii schimburilor de indata ce situatia o va permite', asigura acesta. 

Bursa din New York indicase mai devreme ca schimburile fizice vor fi suspendate luni, iar piata va ramane deschisa intr-o maniera electronica. 

Toate transporturile in comun la New York - metroul, autobuzele si trenurile - au fost suspendate inca de duminica seara de catre autoritati in asteptarea sosiri uraganului Sandy in noaptea de luni. Autoritatile au ordonat suspendarea traficului din cauza riscului de inundatii si pagube ce ar putea fi provocate de Sandy, care este asteptat sa se abata astazi asupra coastei de nord-est a SUA. 

De asemenea, si-au inchis portile si institutii internationale precum ONU (Organizatia Natiunilor Unite), FMI (Fondul Monetar International) si Banca Mondiala (BM), care le-au dat liber angajatilor lor. 

In afara de greutatile pe care le-a produs in viata de zi cu zi a americanilor, ingreunand si procesul electoral, uraganul Sandy a provocat si primele pagube economice. Astfel, a crescut pretul benzinei cu 1% in urma inchiderii importantei uzine de prelucrare a petrolului ConocoPhillips in New Jersey si ca urmare a reducerii productiei de combustibili in aceasta regiune. 

Industria de divertisment are si ea de suferit - in Atlantic City (statul New Jersey) au fost inchise toate cazinourile. Nu functioneaza teatrele de pe Broadway, iar unele competitii sportive au fost suspendate. 

Autoritatile nu ascund ca ar putea interveni intreruperi de electricitate masive si inundatii grave. Evacuarea oamenilor este in plina desfasurare in zonele de coasta din Virginia pana in Massachusetts. Numai la New York, la ordinul primarului Michael Bloomberg, circa 300.000 de persoane au fost trimise in adaposturi sigure. 

Sandy aduce la tarm valuri de pana la 4 metri inaltime, iar rafalele de vand ating 120 km in centrul sau. Expertii atrag atentia asupra dimensiunilor uriase ale uraganului - diametrul sau este de 800 de km.Meteorologii avertizeaza ca pe uscat, in combinatie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea sa se transforme intr-o 'super-furtuna'. 

In total, Sandy, supranumit deja de experti ca 'Frankenstorm', ar putea sa afecteze aproape 20 de state americane, precum si importante orase ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore si circa 50-60 milioane de persoane, conform autoritatilor americane.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: