Germanii se bucura de cresteri salariale puternice

Data publicarii: 30-10-2012 | International

Salariile germanilor au inregistrat in luna iulie cea mai mare crestere din ultimii patru ani, in contrast cu reducerile salariale si pierderile de locuri de munca inregistrate in cea mai mare parte a statelor din zona euro, transmite Reuters.

Oficiul federal de statistica (Destatis) a anuntat, luni, ca in iulie 2012 salariile germanilor au crescut, in medie, cu 3,2% in ritm anual, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata dupa avansul de 3,4% din luna octombrie 2008. 

Destatis a pus aceasta crestere pe seama majorarilor salariale de care au beneficiat angajatii din sectoarele educatiei si ingrijirii copiilor, ale caror salarii au crescut cu 4%. In plus, angajatii din industria manufacturiera au beneficiat de o majorare salariala de 3,9%, in timp ce functionarii au primit salarii mai mari cu 3,6%. 

De la inceputul anului si pana in prezent majorarile salariale au depasit inflatia, care s-a situat la aproximativ doua procente, fapt care ii determina pe economisti sa spere ca cheltuielile de consum ale germanilor vor creste, ceea ce va conduce la o crestere a importurilor provenite din alte state europene. Cheltuieile de consum au fost un pilon al economiei germane, ajutand-o sa inregistreze o crestere de 0,5% in primele trei luni ale acestui an, urmata de o crestere de 0,3% in al doilea trimestru. 

Economia germana a reusit sa faca fata crizei financiare globale si crizei datoriilor din zona euro mai bine decat celelalte state din zona euro si pentru ca timp de mai multi ani muncitorii germani au beneficiat de cresteri salariale limitate. Rainer Bispinck, de la Hans Boeckler Foundation, a calculat ca intre 2001 si 2009, salariile reale in Germania au scazut cu 6,3%, fiind singura tara din Europa in care salariile nu au sporit. 

In plus, dupa ce in 2005 rata somajului in Germania a atins un nivel record, reformele demarate pe piata muncii au stimulat competitivitatea si au redus rata somajului la cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: