Romania: prada pentru grupurile financiar-bancare din Europa

Data publicarii: 19-10-2006
Petru Rares afirma ca Romania este tinta grupurilor financiar-bancare din EuropaPotrivit presedintelui Institutului Bancar Roman, Petru Rares, suntem la ora actuala tinta expansiunii grupurilor financiar-bancare din Europa Occidentala.  "Este vorba de operatori financiar-bancari mari care au si leasing si asigurari si consumer credit, stock brokerage, au si fonduri de investitii, au si venture capital funds, au de toate plus servicii bancare", a mentionat Rares in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.

Nume mari precum Intesa vor dori sa intre pe piata romaneasca. In acelasi timp, potrivit presedintelui IBR, "suntem tinta grupurilor financiar bancare regionale, cum ar fi Unicredit, Raiffeisen, Societe Generale, Citibank si Volksbank. Mai sunt si specialistii, jucatorii de nisa - cum ii numeste Petru Rares - , Banca Comerciala a Portugaliei sau ABN-AMRO".

Bancile straine detin in regiunea tarilor nou-intrate in UE, in care se includ Romania si Bulgaria, 77% din capitalul sistemelor bancare respective. In Romania, procentul a ajuns la aproape 95%.

"Vom fi impreuna tinta unui nou val de fuziuni si achizitii deoarece zona central-europeana si zona sud-est europeana sunt zone de mare potential economic, cu capacitate de expansiune si grupurile financiare europene chiar mai mici se gandesc si isi fac planuri fiindca de-abia acum a aparut atat de clar in studiile marilor firme de consultanta financiara, cum ar fi Boston Consulting Group, ca noi avem in sud estul Europei o penetrare bancara mica", a precizat Petru Rares.

Piata din Romania este atractiva deoarece e subbancarizata

Pe ansamblul sistemului financiar roman, inclusiv IFN-urile, penetrarea bancara a ajuns de-abia la 55%, iar cea strict bancara in jur de 40%. In acest context, exista o capacitate de expansiune fara precedent. "Si unde se mai pot ei dezvolta? intr-o piata ca Marea Britanie sau Belgia?", s-a intrebat Rares, referindu-se la marile grupuri financiar-bancare.

"Piata din Romania este atractiva deoarece este subbancarizata in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Printre toate tarile din Europa centrala si de est, Romania are capacitatea cea mai mare de dezvoltare a serviciilor bancare si financiare datorita populatiei", a adaugat presedintele IBR

Vom fi martorii unei explozii pe piata creditelor ipotecare/imobiliare

Urmatoarele motoare in Romania vor fi activitatile ipotecare, potrivit presedintelui Institutului Bancar Roman. "Foarte curand Romania se apropie de elemente de maturare, de plafonare a creditului de consum. Este clar ca aceste produse - creditul ipotecar/imobiliar sau leasing-ul imobiliar - vor constitui motorul de dezvoltare in urmatorii ani si vom fi martorii unei explozii in acest domeniu", a explicat acesta in cadrul conferintei ALB.

Ana Maria Megan

Ultimele stiri pe BankNews.ro: