Franta si Germania hotarate sa mentina Grecia in zona euro

Data publicarii: 31-10-2012 | International

Ministrii francez si german de externe, Pierre Moscovici si Wolfgang Schauble, au pledat marti la Berlin pentru mentinerea Greciei in zona euro si si-au exprimat dorinta privind gasirea unei ''solutii complete'' in noiembrie in legatura cu dosarul grec, relateaza AFP.

''Suntem hotarati ca Grecia sa ramana in zona euro si ca ea sa depuna eforturile necesare pentru ca integritatea zonei euro sa poata fi asigurata prin eforturile sale proprii'', a declarat ministrul francez al economiei si de finante, Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa comuna la Berlin. 

''Sunt in curs de desfasurare discutii cu troica /.../. Dorim in continuare o solutie completa in luna noiembrie, pentru a pune capat incertitudinii, si ne vom uni toate fortele pentru a ne atinge scopul'', a declarat Moscovici. 

Omologul sau german, Wolfgang Schauble, a fost pe aceeasi lungime de unda. ''Facem ceea ce Franta si Germania pot face pentru stabilirea increderii in mod durabil in zona euro in ansamblu'', a afirmat ministrul german. 

Declaratiile celor doi ministri au avut loc pe marginea unui forum organizat in capitala germana, forum consacrat viitorului Europei si zonei euro. 

Intalnirea intervine in ajunul unei importante teleconferinte intre ministrii de finante din zona euro pe tema Greciei, care asteapta acordarea unei transe de imprumut de 31,2 miliarde de euro pentru a evita falimentul. 

Ministrii vor discuta, de asemenea, despre o posibila amanare acordata guvernului grec pentru a-si aduce deficitul sub pragul de 3 % din PIB in 2016, fata de 2014 stabilit pana acum. O astfel de amanare ar costa 30 miliarde de euro, potrivit unei surse europene. 

Sursa: AGERPRES