Bursa de Marfuri contesta monopolul statului in tranzactiile cu energie

Data publicarii: 31-10-2012 | Bursa

Oficiali ai Bursei Romane de Marfuri si-au exprimat ieri interesul participarii acestei institutii la tranzactiile de pe piata en-gros de energie. Din pacate statul a instituit un monopol pe aceasta piata, prin OPCOM, spun ei.

Bursa Romana de Marfuri a depus o plingere la Consiliul Concurentei, dar si o alta adresata Comisiei Europene, in care reclama ceea ce numeste un monopol al statului instituit in tranzactiile en-gros cu energie, desfasurate in prezent doar prin OPCOM. Aceasta este o filiala a transportatorului national de electricitate, Transelectrica, care are rolul de administrator al pietei de energie electrica si a fost infiintata in august 2000. Legea energiei, adoptata in iulie 2000 arata ca tranzactiile pe piata en-gros pot fi facute doar de detinatorul licentei, care este operatorul national, denumire cu ascunde in spatele ei OPCOM. Anterior aparitiei legii energie, BRM a avut deasemenea interesul intrarii pe aceasta piata, insa - au acuzat ieri oficiali din conducerea institutiei, au fost amanati timp de un an si jumatate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei pana cand a intrat in vigoare noua lege care face imposibila participarea lor pe aceasta piata.

Prevederile noii legi nemultumesc conducerea Bursei."A existat o intentie buna (cea de a evita contractele bilaterale cu baietii destepti - n.r.), dar metoda aleasa nu a fost cea mai potrivita. Mecanismele instituite au condus la efecte nebanuite. Monopol in domeniul bursier exista si inainte de fapt, acum exista si de drept", a spus Septimiu Stoica, presedinte al BRM.

Avocati consultati de BRM vorbesc chiar de incalcarea Constitutiei si a Tratatelor europene. Potrivit avocatului Gheroghe Matei, are loc o incalcarea a articolului din legea fundamentala care stabileste ca este garantat accesul liber al persoanelor la activitatile economice.

Potrivit art.37 mentionat de avocat, Tratatului de functionare a UE, statele membre adapteaza monopolurile nationale cu caracter comercial, astfel incat sa se asigure excluderea oricarei discriminari intre resortisantii statelor membre cu privire la conditiile de comercializare si aprovizionare

Integral in Romania Libera