Inflatia in zona euro a scazut la 2,5% in luna octombrie

Data publicarii: 31-10-2012 | Economie

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 2,5% in luna octombrie 2012, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna septembrie 2012, conform unei estimari preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este pentru a 23-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente. 

In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 15 noiembrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

Romania ocupa locul al doilea din UE dupa inflatia anuala in luna septembrie, de 5,4%, fiind depasita doar de Ungaria (6,4%), in conditiile in care in zona euro si in Uniunea Europeana rata anuala a inflatiei a ramas stabila, la 2,6% si, respectiv, 2,7%. 

In septembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Suedia (1%) si Letonia (1,9%), iar cele mai ridicate au fost in Ungaria (6,4%), Romania (5,4%) si Estonia (4,1%). In luna august 2012, inflatia din Romania (4%) a depasit media din UE (2,7%). 

Rata anuala a inflatiei a crescut in Romania la 5,33% in septembrie, atingand maximul din acest an, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Preturile au crescut cu 1,18% fata de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% si a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preturile serviciilor au crescut in septembrie cu 0,41%. Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinta de inflatie pentru acest an la 3,2%. 

Sursa: AGERPRES