Uraganul Sandy, semn al unei agravari a schimbarilor climatice

Data publicarii: 31-10-2012 | Mediu

Furtunile ce se abat in prezent prin diferite regiuni ale continentului american ca uraganul Sandy sau ploile torentiale din Argentina sunt un semn al schimbarilor climatice ce se agraveaza, au avertizat luni experti in timpul unei conferinte la Lima.

"Aceste furtuni sunt un semnal de alarma si chiar daca pare un pic alarmist, adevarul este ca impactul /schimbarilor climatice/ este deja foarte grav si nu poate decat sa se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist in climat. 

La randul sau, Nicholas Stern, un expert britanic, a declarat prin videoconferinta ca "pretul ignorantei efectelor schimbarilor climatice s-ar putea traduce printr-o crestere a temperaturii in lume ce va agrava si mai mult situatia". 

O suta de oameni de stiinta, precum si responsabili guvernamentali si experti din 14 tari participa la o conferinta internationala la Lima "Inter-climat 2012" pentru a examina progresele realizate in integrarea schimbarilor climatice in procesul de dezvoltare si in sectoarele economice. 

"Ceea ce se face este insuficient in unele parti ale lumii" si "situatia este urgenta in termeni de timp", considera Fernandez. 

In Argentina, ploile torentiale au provocat haos luni la Buenos Aires si periferia sa, unde o persoana a murit. 

Uraganul Sandy, precedat de vanturi violente si ploi puternice, este de asteptat sa ajunga pe coastele de nord-est ale Statelor Unite luni noapte, in apropiere de Atlantic City /New Jersey/. 

Uraganul a ucis deja cel putin 66 de persoane dupa trecerea sa prin bazinul Caraibilor. 

Sursa: AGERPRES