Randamentul fondurilor mutuale, mai mare decat dobanda la depozite bancare

Data publicarii: 01-11-2012 | Finante-Banci

Majoritatea romanilor prefera sa plaseze economiile in depozite la termen cu dobanda fixa, datorita sigurantei data de garantarea acestora pana la valoarea de 100.000 euro pe client si banca. Cu toate acestea, in ultimii ani fondurile monetare sau de obligatiuni au reusit sa aduca investitorilor randamente superioare fata de dobanda la depozite bancare in lei.

Fondurile monetare si cele de obligatiuni prezinta un risc mai redus pentru investitori fata de cele mixte sau pe actiuni, care pot avea oscilatii destul de importante. Apetitul romanilor pentru fonduri mutuale este insa limitata, din cauza cunostintelor financiare reduse si a sigurantei unui depozit garantat in fata unei investitii care nu ofera aceeasi siguranta, chiar daca castigul poate fi mai mare.

Cu toate acestea peste 230.000 de romani au investit in fonduri mutuale aproape 8 miliarde de lei, ce reprezinta aproximativ 11% din valoarea totala a depozitelor bancare detinute de populatie in banci.

Cele mai mari castiguri au fost aduse in acest an de cele mai riscante fonduri, cele care investesc in actiuni, datorita cresterii valorii acestora. Randamentul anualizat al unor fonduri a depasit valoarea de 30 de procente, in conditiile in care dobanda anuala maxima la un depozit bancar depaseste cu putin valoarea de 7 procente.

Insa chiar si fondurile monetare si cele de obligatiuni au resusit sa bata dobanda la depozite cu randamente care se apropie sau depasesc 7 procente, comparativ cu dobanda medie la lei de 5.90% pentru depozitele cu maturitate la 12 luni.

Un avantaj important al investitiei in fonduri mutuale deschise il reprezinta posibilitatea de a lichida oricand investitia detinuta fara a pierde din castigul acumulat, ceea ce nu este posibil in cazul unui depozit la termen, unde trebuie sa asteptam maturitatea acestuia. Chiar si in cazul acelor depozite la termen care platesc dobanda in cazul lichidarii in avans, dobanda reprezinta un procent din dobanda acumulata, in functie de momentul lichidarii in avans.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: