BCE verifica imprumuturile acordate bancilor din Spania

Data publicarii: 05-11-2012 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) verifica daca imprumuturile sale acordate bancilor spaniole contravin propriilor reglementari din cauza conditiilor prea generoase, a anuntat un purtator de cuvant al BCE, transmite Reuters.

Ziarul german 'Die Welt' a anuntat duminica, citand rezultatele propriilor cercetari, ca bancile au imprumutat fonduri de la BCE si au beneficiat de o reducere de 5%, chiar daca solvabilitatea titlurilor spaniole de stat furnizate ca garantie ar fi trebuit sa determine BCE sa aplice o reducere de 5,5%. Ratingul unor titluri de stat era complet ineligibil pentru a fi acceptat ca garantie de BCE, sustine 'Die Welt'. 

'BCE investigheaza aceasta problema', a declarat un purtator de cuvant al institutiei cu sediul la Frankfurt. 

In dezbatere sunt titluri de stat de aproape 80 miliarde de euro care au fost gresit clasificate ca avand un rating 'A' desi multe nu avea decat un calificativ 'B' atribuit de principalele agentii de evaluare financiara, Moody's, Fitch si Standard & Poor's. 

'Modul in care au fost clasificate unele obligatiuni guvernamentale spaniole ridica semne de intrebare privind calitatea managementului riscului BCE ... deoarece bondurile cerute de banci ca garantie au indeplinit numai partial cerintele BCE', se arata in ziarul german. 

Daca obligatiunile au fost retrogradate, bancile afectate ar trebui sa aduca alte garantii in valoare de 16,6 miliarde de euro, sustine 'Die Welt'. 

Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare. In acest an utilizarea facilitatilor BCE de catre bancilor spaniole a crescut semnificativ, chiar daca in iunie zona euro a convenit sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: