Comisia Europeana a ramas fara bani

Data publicarii: 05-11-2012 | International

Comisia Europeana da semne ca nu mai are suficiente fonduri ca sa se achite de toate angajamentele luate si cauta solutii pentru ca programele demarate sa nu sufere de lipsa finantarii. Romania "a receptionat” deja aceste semnale, trei programe operationale sustinute cu fonduri comunitare fiind presuspendate. Trebuie remarcat faptul ca si tara noastra da motive temeinice pentru astfel de decizii, prin neregulile facute in derularea proiectelor. Comisarul european Dacian Ciolos a declarat ca fondurile pentru agricultura nu sunt in nici un pericol.

 Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a declarat ca fondurile pentru sustinerea Politicilor Agricole Comune au fost stabilite prin bugetul 2007-2013, nepunandu-se problema unor diminuari. "Sumele au fost stabilite clar si asa raman”, a precizat oficialul. El a adaugat ca "atunci cand platile sunt facute corect, Comisia Europeana trimite banii. Nu cred ca, pana acum, sa fi fost cazuri in care Comisia sa fi spus ca nu trimite banii pentru ca nu mai are, chiar daca au fost facute plati corecte”. "Stiu ca au fost discutii pe fondurile de coeziune si cele pentru dezvoltare regionala, dar si acolo Comisia Eurpeana cauta solutii”, a precizat Ciolos. Potrivit acestuia, CE a cerut suplimentarea bugetului "pentru a putea acoperi solicitarile de plata”.

 Ajutor pentru UE din nereguli

 Cele doua fonduri cu probleme sunt cele care asigura derularea programelor presuspendate, Programul Operational Sectorial (POS) Transport, POS Competitivitate si Programul Operational Regional. In plus, din august 2012, nu se fac decontari la nivelul UE si in cazul POS Dezvoltarea Resurselor Umane. Decizia CE de presuspendare a acestor programe a fost sustinuta de rezultatele verificarilor facute, care au scos la iveala nereguli insemnate in derularea proiectelor.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: