Guvernul asteapta FMI cu toate angajamentele neindeplinite

Data publicarii: 06-11-2012 | Actualitate

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va ajunge astazi la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si masurile de reforma structurala. Misiunea FMI vine dupa esecul rasunator al privatizarii Oltchim si inainte de startul oficial al campaniei electorale. In plus, Guvernul nu a reusit sa-si indeplineasca angajamentele prevazute in acordul preventivincheiat cu Fondul. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie, dar Delegatia FMI va reveni la Bucuresti imediat dupa desemnarea noului guvern.

 Printre angajamentele asumate fata de FMI, dar neindeplinite inca de Guvern, se numara angajarea unor manageri privati pentru o serie de companii de stat. De asemenea, Guvernul se angajase sa treca in proprietate privata catevasocietati mari, printre care Oltchim, privatizare care a esuat intr-un mod lamentabil. Totodata, pentru Transgaz, de pilda, era prevazuta listarea la bursa a 10% din actiuni, ceea ce nu s-a intamplat inca, iar CFR trebuia sa intre deja in reorganizare.

 Desi nu si-a facut "temele”, Guvernul Ponta intetioneaza sa prezinte FMI o serie de propuneri cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru alimente (refuzata de oficialii Fondului de doua ori pana acum), dar si scaderea treptei de impozitare pentru cei cu venituri foarte mici. Alte solicitari ale Executivului vizeaza coplata in sistemul de sanatate si impozitarea veniturilor exceptionale.

Integral in Puterea.ro