Acuzatii de evaziune fiscala: Biserica face concurenta neloiala agentiilor de turism

Data publicarii: 06-11-2012 | Afaceri

Preotii organizeaza ilegal pelerinaje cu enoriasii in Israel si fac concurenta neloiala agentiilor de turism, castigul incasat de un preot organizator per excursie ajungand la 4.000 de euro, sustin agentiile de turism. In replica, reprezentantii Bisericii spun ca excursiile se fac legal, prin agentiile Patriarhiei, potrivit Mediafax. "Am cerut o intalnire oficiala la Patriarhie sa le explicam problema. Sunt preoti care organizeaza pelerinaje in Israel si acest lucru este ilegal. Conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa faci rezervari de servicii turistice si excursii daca nu ai licenta de agentie de turism”, a declarat presedintele ANAT, Corina Martin. Ea spune ca pelerinajele ilegale, facute de preoti, sunt o afacere de milioane de euro.

 Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, care opereaza si circuite in Israel, estimeaza ca pentru pelerinaje merg anual in Tara Sfanta circa 40.000 de romani, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agentiilor de turism.

 Agentia Patriarhiei, Basilica Travel, a inregistrat anul trecut venituri de circa 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cu toate acestea, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, afirma ca mii de pelerini merg anual in Israel prin Basilica Travel. Insa la tarifele de peste 600 de euro, afisate pe site-ul agentiei, pentru un pelerinaj in Israel agentia ar trebui sa aiba venituri de minim 600.000 de euro pentru cel putin 1.000 de pelerini.

Sursa: Puterea.ro