O greva generala de 48 de ore impotriva austeritatii paralizeaza Grecia

Data publicarii: 06-11-2012 | International

Grecia s-a trezit paralizata, marti, la inceputul unei greve generale de 48 de ore, decretata de principalele doua sindicate din tara pentru a protesta fata de noile masuri de austeritate pe care intentioneaza sa le treaca, miercuri, prin parlament, guvernul lui Antonis Samaras, potrivit AFP si EFE.

Marti nu vor functiona metroul, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si trenurile in capitala, Atena, si in al doilea oras ca marime al tarii, Salonic. 

Navele, atat cele de transport de marfuri, cat si cele pentru pasageri, vor ramane in port din cauza participarii la greva a marinarilor, a docherilor si personalului portuar. 

Controlorii de trafic aerian vor participa la o greva de trei ore, ceea ce a obligat la anularea a peste zece curse aeriene, iar alte 30 de zboruri vor inregistra intarzieri. 

Greva afecteaza si justitia, la ea participand judecatorii si avocatii. 

Se asteapta o participare in masa la aceasta greva in sectorul industrial, in intreprinderile publice si in administratie. 

Centrele de sanatate si spitalele vor functiona numai in regim de urgenta, deoarece personalul sanitar participa la o greva care a inceput luni. 

Ramane de vazut cum va afecta greva micul comert, deoarece, pe langa principalele confederatii sindicale de lucratori, GSEE si ADEDY, greva este sprijinita si de doua asociatii de mici intreprinzatori si comercianti, ESEE si GSEVEE, noteaza EFE. 

Un amplu dispozitiv de securitate a inceput sa se desfasoare marti dimineata in jurul parlamentului si cladirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP. 

Proiectul multianual 2013-2016, intr-un singur articol de lege de circa 500 de pagini in total si care urmeaza a fi votat miercuri seara, prevede, intre altele, o noua marire a varstei de pensionare, de la 65 de ani la 67 de ani, organizarea sistemului de sanatate, reforma dreptului de munca. 

Creditorii internationali ai tarii, UE si FMI, au facut din adoptarea acestor masuri, precum si din adoptarea bugetului de stat pe 2013, care urmeaza a fi votat duminica, o conditie sine qua non pentru deblocarea unei noi transe de ajutor financiar pentru Grecia.

Sursa: AGERPRES