4 ANI, 3 CRIZE SI 2 RECESIUNI. Ce urmeaza pentru Romania?

Data publicarii: 07-11-2012 | Finante-Banci

Recesiune, somaj, scaderea veniturilor si a investitiilor, deprecierea leului, scumpiri,  "inghetarea creditarii”, restante si falimente. Iar lista este mult mai lunga. In 4 ani de criza, evenimentele s-au succedat intr-un ritm ametitor, reflectandu-i multiplele fatete: criza financiara, criza economica si o criza a datoriilor suverane. Cum a razbit Romania in toti acesti ani? In unele cazuri mai bine, in altele, mai putin bine, comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. Analistii sunt inca ingrijorati de revenirea economica prea lenta, iar oamenii de afaceri, desi reclama in continuare faptul ca autoritatile au reactionat cu intarziere fata de consecintele crizei, incep sa se pozitioneze intre perdanti si castigatori.

NOIEMBRIE 2008: criza financiara lovea din plin lumea intreaga. Caderea Lehman Borthers dovedea, daca mai era nevoie, ca sistemul financiar global se clatina serios . Ingrijorare, decizii radicale, programe de sprijin financiar , totul se succeda cu o repeziciune de neimaginat.

In Romania, totul parea foarte indepartat. Campania electorala din octombrie-noiembrie facea din cuvinte precum "criza” o utopie. Daca am fi intrebat in 2008 "Cum vedeti economia peste 4 ani?”, raspunsurile ar fi fost mult mai optimiste decat situatia reala din acest moment.

Și asta pentru ca, de exemplu, premierul de atunci, Calin-Popescu Tariceanu, afirma raspicat: "Raspunsul este clar: «Nu». Criza financiara internationala nu va avea efecte asupra economiei si asupra cetatenilor”. In plus , acesta le oferea romanilor chiar si consiliere investitionala, spunandu-le ca, in conditiile in care activele imobiliare din SUA se vor ieftini, ele ar putea deveni accesibile pentru cumparatorii din Romania.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: