Comisia Europeana si-a revizuit in jos estimarile privind cresterea economica a Romaniei
Data publicarii: 08-11-2012 | Economie
Comisia Europeana (CE) si-a revizut in jos estimarile privind cresterea economica din zona euro pentru 2012. Astfel, pentru anul acesta, Comisia estimeaza o scadere de 0,4%, fata de estimarea anterioara care viza un minus de 0,3%. In 2013, zona euro va avea un avans timid de 0,1%, in timp ce in raportul din luna mai, CE estima un avans de 1%.
Romania va inregistra in 2012 un avans de 0,8%, estimare revizuita in jos, de la 1,4%, cererea interna fiind principalul motor de crestere, in timp ce principalele riscuri sunt incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014 a Comisiei Europene.
"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa. Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", precizeaza CE in raport.
Accelerare din 2014
Comisia Europeana si-a redus estimarea de crestere economica si pentru 2013, de la 2,9%, la 2,2%, in timp ce pentru anul 2014, CE se asteapta la o accelerare a cresterii PIB la 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014.
"In 2013, cresterea PIB ar trebui sa recupereze pana la 2,2%. Investitiile, care reprezinta principalul motor de crestere, vor incetini comparativ cu 2012, pe fondul incetinirii activitatii in Uniunea Europeana si a incertitudinilor locale”, se precizeaza in raport.
Activitatea de creditare va avea o revenire modesta, in conditiile in care bancile vor continua dezintermedierea, dupa o lunga perioada de deteriorarea calitatii activelor.
Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% pentru acest an si de 2,5% pentru anul urmator.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este mai pesimista, cu o prognoza de 0,5% pentru acest an si 1,9% pentru 2013.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online