Comisia Europeana si-a revizuit in jos estimarile privind cresterea economica a Romaniei

Data publicarii: 08-11-2012 | Economie

Comisia Europeana (CE) si-a revizut in jos estimarile privind cresterea economica din zona euro pentru 2012. Astfel, pentru anul acesta, Comisia estimeaza o scadere de 0,4%, fata de estimarea anterioara care viza un minus de 0,3%. In 2013, zona euro va avea un avans timid de 0,1%, in timp ce in raportul din luna mai, CE estima un avans de 1%.

Romania va inregistra in 2012 un avans de 0,8%, estimare revizuita in jos, de la 1,4%, cererea interna fiind principalul motor de crestere, in timp ce principalele riscuri sunt incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014 a Comisiei Europene.

"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa. Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", precizeaza CE in raport.

Accelerare din 2014

Comisia Europeana si-a redus estimarea de crestere economica si pentru 2013, de la 2,9%, la 2,2%, in timp ce pentru anul 2014, CE se asteapta la o accelerare a cresterii PIB la 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014.

"In 2013, cresterea PIB ar trebui sa recupereze pana la 2,2%. Investitiile, care reprezinta principalul motor de crestere, vor incetini comparativ cu 2012, pe fondul incetinirii activitatii in Uniunea Europeana si a incertitudinilor locale”, se precizeaza in raport.

Activitatea de creditare va avea o revenire modesta, in conditiile in care bancile vor continua dezintermedierea, dupa o lunga perioada de deteriorarea calitatii activelor.

Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% pentru acest an si de 2,5% pentru anul urmator.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este mai pesimista, cu o prognoza de 0,5% pentru acest an si 1,9% pentru 2013.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: