CAB: Mihai Stan ramane in arest preventiv in dosarul fraudelor bancare
Data publicarii: 09-11-2012 | Finante-Banci
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins joi recursul lui Mihai Stan, considerat liderul gruparii care a fraudat mai multe banci, la decizia de arestare preventiva data de Tribunalul Bucuresti.
Mihai Stan a invocat, joi, probleme de sanatate in fata magistratilor, carora le-a spus ca nu reprezinta un pericol public si a cerut inlocuirea masurii arestarii cu masura obligarii de a nu parasi tara.
Mihai Stan a fost arestat pe 3 noiembrie pentru 29 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.
Potrivit referatului intocmit de DIICOT, Mihai Stan a incercat sa obtina ilicit fonduri europene prin intermediul a trei societati comerciale, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false.
Anchetatorii sustin ca Mihai Stan i-a determinat, in perioada 2010 - 2012, pe reprezentantii celor trei societati comerciale 'sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene), precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta'.
De asemenea, Mihai Stan a folosit, in raport cu bancile CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile), precum si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), 'in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania'. Suma solicitata acestor banci se ridica la cateva milioane de euro.
In plus, el a obtinut ilicit credite in baza unor acte falsificate de finantare pentru proiecte de achizitii utilaje - incarcatoare frontale si excavatoare - de la Ministerul Economiei.
Pe 1 noiembrie, procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei prin utilizarea unor documente falsificate.
Invinuitii au obtinut in mod ilegal de la MECMA, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de liderii gruparii.
Activitatea gruparii a fost sprijinita de Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati ai MECMA si Florian Dragos Diaconescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri