Ce ne aduce semnarea unui nou acord cu FMI

Data publicarii: 09-11-2012 | Economie

Seful statului si premierul sustin semnarea unui nou acord cu FMI, pe 1-2 ani, cu incepere de anul viitor, dupa expirarea celui actual. Economistii afirma ca FMI ne stie incapacitatea de a rambursa in 2013 ratele ce i se cuvin si, ca urmare, pune presiune sa semnam un nou angajament, urmand sa ne acorde reesalonari.

Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, precum si guvernatorul BNR,Mugur Isarescu, au decis ieri de principiu, anterior unei intrevederi cu delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, ca Romania sa semneze anul viitor un nou acord cu Fondul pe 1-2 ani.

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.

In viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.

"Cred foarte mult ca impreuna cu FMI, cu UE si BM putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica", a spus seful statului.

Suntem sanatosi doar cu patalama FMI

Intrebat daca avem nevoie de un nou acord, premierul Victor Ponta a spus, potrivit Hotnews.ro: "Da. Dar din fericire, Romania nu mai are nevoie sa imprumute bani de la FMI. Acordul cu FMI, in niste termeni in care imi explica mie domnul Florin Georgescu (n.r. - ministrul de Finante), sa inteleg, in termeni medicali, este medicul care spune: da, Romania este sanatoasa, este cu toate analizele la zi si atunci cei de pe piata financiara privata ne imprumuta. Este bine sa avem certificatul, ca sa ne imprumutam mai ieftin de la creditorii privati".

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: