Patru banci vor adopta regulile Bassel II in 2007

Data publicarii: 20-10-2006
4 banci vor adopta regulile Bassel II in 2007Patru din cele 39 de banci din Romania vor aplica inca din 2007 reglementarile sitemului Basel II, restul avand posibilitatea de a amana adoptarea acestui sistem pana la 1 ianuarie 2008, a declarat seful servicii riscuri macroprudentiale a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Neagu. Restul bancilor vor "merge" pe Basel I inca un an, a mai afirmat Neagu la Conferinta Nationala a Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. Reglementarile Basel II vor intra in vigoare de la inceputul anului urmator, dar ele vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit romanesti abia din 2008.

Romania trebuie sa se adapteze cerintelor Basel II in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana (UE), pentru ca prevederile acestui sistem vor avea titlu de lege in UE. Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.

Basel II foloseste un concept structurat pe trei criterii, menite sa asigure stabilitate financiara sistemului bancar. Primul criteriu este cel al cerintelor minime de capital, care are ca scop imbunatatirea senzitivitatii riscului. Astfel, Basel II cere calcularea capitalului unei banci astfel incat aceasta sa faca fata unui set de trei componente majore ale riscului : riscul de creditare, cel operational si acela al pietelor. Fiecare dintre cele trei componente au cel putin doua sau trei moduri de evaluare, pe diferite nivele de sofisticare a riscului. Se considera ca alte riscuri nu pot fi cuantificate. Acordul Basel I nu se referea decat partial la aceste riscuri. Astfel, in Basel I, riscul de creditare era tratat de o maniera mai simpla, iar riscul de piata era evaluat post-factum. Riscul operational nu era luat in considerare.

Al doilea pilon, care se refera la supravegherea sistemului, se ocupa de raspunsul organismelor de supraveghere si control la riscul bancar, asa cum e descris de primul criteriu. Se presupune ca pune la dispozitia bancilor centrale mecanisme imbunatatite fata de cele oferite de implementarea Basel I. In plus, ofera bancilor un cadru pentru a face fata altor riscuri, de tipul celor privitoare la lichiditate, risc legislativ sau al marcilor, asa numitele riscuri reziduale.

Disciplina bancara este al treilea pilon al acordului Basel II si mareste transparenta pietei bancare, obligand bancile sa publice informatii mai numeroase. Scopul acestei masuri este de a da pietei o mai buna imagine a pozitiei unei banci in privinta riscurilor pe care aceasta si le asuma creditand.

Piroska M. Nagy, senior banker si consilier in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a declarat, in luna iulie ca nicio banca nu este total pregatita pentru a lucra in conditiile impuse de Basel II. "Inca mai este timp. Puteti face o multime de lucruri in acest an. O alta pesrpectiva este aceea ca nu exista un singur model de adaptare la Basel II. Asa incat, daca o varianta nu este confortabila pentru banci, acestea pot opta pentru modele mai simple. Variantele mai putin complicate sunt doar imbunatatiri ale acordului Basel I, sistemul actual, si asta nu e o mare provocare, nici din punct de vedere tehnic, nici din perspectiva manageriala. Cred ca orice banca comerciala poate sa faca acest lucru", a explicat Nagy.

Ea a avertizat ca unele banci ar putea intampina probleme in adoptarea Basel II si a adaugat ca "nu este exclusa posibilitatea unor fuziuni sau preluari pentru consolidarea unor banci, la care trebuie sa se astepte toata lumea".

NewsIn