Sorin Ovidiu Vantu isi spala actiunile
Data publicarii: 20-10-2006
In linii mari, afacerea vizata de grupul Luca-Vintu este una destul de simpla, dar cu o miza extrem de mare. Societatile Gelsor SRL si SOV Invest detineau un pachet comun de peste 7% la Regisco SA, societate care intentioneaza sa treaca la un nivel superior de dezvoltare.
Conducerea Regisco a ajuns la concluzia ca cele doua firme infiintate si controlate de Sorin Ovidiu Vantu nu sunt eligibile in conformitate cu legea pietei de capital si le-a cerut sa-si vanda participatiile detinute la Registru.
Initial, Gelsor SRL si SOV Invest s-au conformat si au trimis o oferta de vanzare catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta a acceptat oferta, insa imediat dupa aceea a primit o instiintare ca actiunile au fost vandute catre GM Invest, firma controlata de grupul Vintu-Luca prin off-shore-ul Comac LTD, din Cipru.
"Oferta facuta de Gelsor si SOV Invest catre Bursa ca actionar majoritar nu s-a mai respectat. Reprezentantii celor doua firme ne-au adus la cunostinta ca au o alta oferta de la GM Invest", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Tranzactie blocata
Nerespectarea termenilor de vanzare a actiunilor, adica neacordarea dreptului la preemtiune actionarilor Regisco, a dus la blocarea tranzactiei dintre Gelsor si SOV Invest, pe de-o parte, si GM Invest, pe de alta parte.
"Adunarea generala nu a aprobat contractul de cesiune a actiunilor Gelsor si SOV Invest catre GM Invest. Motivele au tinut de nerespectarea procedu-rilor", a declarat Ioan Catona, director general la Regisco.
Teoretic, cele doua firme pot contesta decizia AGA in instanta. Daca nu ataca hotararea pot relua procedura de a face oferta de vanzare catre actionarii din interiorul societatii.
Rodica Chinaloglu, administrator al Gelsor SRL, ne-a confirmat ca tranzactia a fost blocata. "Dansii nu accepta aceasta vanzare, insa asta urmeaza sa decida instanta. In acest moment, firma este functionala, dar in reorganizare judiciara", a mai spus Chinaloglu.
Tezaurul in actiuni
Miza detinerii unor pachete de actiuni la Regisco este uriasa. Regisco gestioneaza toate informatiile despre companiile care au aderat la acest registru, fiind o adevarata mina informationala.
Sergiu Ovidiu Pop, presedintele consiliului de administratie de la Regisco, ne-a declarat ca societatea isi va schimba numele in Depozitarul Central: "Dupa tezaurul detinut de BNR, baza de date a Depozitarului va deveni, ca importanta, un al doilea tezaur. Este vorba despre averea in actiuni a tuturor romanilor".
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri