Doar o firma din doua nou-infiintate implineste un an

Data publicarii: 13-11-2012 | Afaceri

Radierile de firme depasesc luna de luna jumatate din inmatriculari, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), culese de ECONOMICA.NET.  Cat priveste firmele nou infiintate, lucrurile ar sta mai rau decat o arata statisticile, potrivit surselor bancare ale Conso.ro.

Oficial, in septembrie au fost operate 5.043 de radieri si 9.018 inmatriculari (o rata a radierilor de 56%), dar datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) nu precizeaza varsta firmelor radiate. In august rata radierilor era de 55.8%, iar in iulie de 69,5%, potrivit ultimelor date ale ONRC, culese de ECONOMICA.NET.

Statisticile oficiale inregistreaza proportii similare si in celelalte luni ale anului, cu exceptia extremelor din primele 2 luni ale anului. In luna ianuarie, firmele radiate au ajuns la 95 % din numarul firmelor inmatriculate, dar in februarie rata radierilor a scazut la 17%, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Pe de alta parte, statisticile oficiale nu ar fi foarte relevante, atat pentru ca nu precizeaza varsta firmelor, dar si pentru ca multe afaceri care isi inchid portile nu sunt radiate de la Registrul Comertului, ci sunt mentinute in stand-by de catre asociati sau actionari, spune Conso.ro. Din totalul de pana la 70.000 de firme nou-infiintate intr-un an, "jumatate nu reusesc sa se mentina pe piata mai mult de 12 luni", potrivit aceleiasi surse.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: