BCE vrea o supraveghere mai stricta a Euribor

Data publicarii: 15-11-2012 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut miercuri o revizuire a modului in care sunt stabilite dobanzile bancare pe piata din zona euro dupa scandalul de manipulare a dobanzilor Libor si Euribor, transmite Reuters.

Raspunzand la un proces de consultare demarat de Comisia Europeana cu privire la viitorul Euribor, BCE a informat ca ar dori mai multa transparenta in procesul de stabilire a dobanzilor si de asemenea utilizarea de date reale nu doar estimari ale bancilor. 'Exista o sfera semnificativa pentru reforma Euribor', se arata in raspunsul BCE. 'Pe termen scurt, atentia ar trebui sa fie indreptata spre imbunatatirea procesului de guvernanta, precum si pe oferirea unei foi de drum clare atat pentru reglementarea cat si pentru supervizarea Euribor', adauga BCE.

Cu toate acestea, BCE a refuzat sa-si asume sarcina de supervizare a Euribor apreciind ca Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (ESMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) sunt mult mai bine plasate si au mai putine conflicte de interese in a face acest lucru. Procesul de consultare demarat de UE cu privire la reformarea Euribor ar urma sa se incheie la finele acestei luni, iar o propunere legislativa este asteptata pentru anul viitor . Punctele de vedere ale BCE ar urma sa joace un rol important in stabilirea urmatoarelor actiuni ale Comisiei Europene.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: