Zona euro a intrat oficial in recesiune in trimestrul al treilea

Data publicarii: 15-11-2012 | Finante-Banci

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune in al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oara in ultimii trei ani, conform unei estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat), transmite AFP.

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea. 

Definitia tehnica a recesiunii este doua trimestre consecutive de contractie a PIB-ului. 

In schimb, Uniunea Europeana (UE 27) a evitat recesiunea gratie unei cresteri modeste de 0,1% in trimestrul al treilea dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea. 

In cazul Romaniei, potrivit datelor prezentate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut a scazut in trimestrul al treilea din acest an, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Fata de acelasi trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. 

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana si-a revizuit in jos estimarile de crestere pentru zona euro si UE. Executivul comunitar estimeaza ca zona euro va inregistra o contractie a Produsului Intern Brut de 0,4% in acest an si un avans timid de 0,1% in 2013. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Bruxelles-ul mizeaza pe un recul al PIB de 0,3% in acest an, urmat de o crestere de 0,4% in 2013. Situatia ar urma sa se imbunatateasca abia in 2014 cand se estimeaza o crestere de 1,6%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: