Mansardarea blocurilor, o afacere de peste doua miliarde de euro

Data publicarii: 19-11-2012 | Imobiliare

Statisticile oficiale arata ca, din totalul de 8,5 milioane de locuinte conventionale, 5,2 milioane au toate dotarile moderne (instalatii electrice si sanitare, baie, bucatarie etc.) si sunt situate in blocuri. La o medie de 60 de apartamente intr-un bloc, ar rezulta ca Romania are aproximativ 86.000 de astfel de constructii, din care cel putin 60.000 sunt mansardabile.

Amplasand un numar mediu de 10 locuinte in astfel de mansarde, am putea obtine 600.000 de case noi, care costa putin si au un mare potential de cerere, potrivit unui studiu recent al Imopedia.

La un pret de 45.000 de euro pentru un apartament de doua camere intr-o mansarda, am putea ajunge la un total de 2,5 miliarde de euro la nivel national, cu rezolvarea problemelor locative pentru cateva sute de mii de familii, in special tinere, estimeaza dezvoltatorii imobiliari.

"Nevoia acuta de case pentru tanara generatie poate fi rezolvata doar prin infiintarea unui program national de locuinte pentru tineret. Se pot construi astfel 300.000 de asemenea unitati, prin mansardarea blocurilor care intra in reabilitare termica. Din acestea, cel putin 50.000 se regasesc in Bucuresti", ne-a declarat Bogdan Diaconu, consilier local la sectorul 4 Bucuresti.

El afirma ca va propune un proiect legislativ in acest sens in noul Parlament. "Proiectul de lege va prevedea faptul ca tinerii vor sta in noile locuinte la chirii modice, fiindu-le permisa cumpararea lor la un pret mai mic decat cel al pietei, cu scaderea din pret a sumei platite pe chirie. Achizitionarea va fi posibila din momentul in care isi intemeiaza o familie in care apare si un copil", a mai spus edilul.

Integral in Adevarul