Analistii nu cred in programele de guvernare propuse

Data publicarii: 19-11-2012 | Finante-Banci

Ei spun ca se joaca filmul "Minte-ma frumos", precizand ca programele de guvernare publicate de partide in campania electorala sunt populiste, nerealiste si vor fi refacute dupa 9 decembrie.

Programele de guvernare publicate de partide in campania electorala sunt populiste, nerealiste si vor fi refacute imediat dupa 9 decembrie, fiind comparate cu titlul filmului "Minte-ma frumos", apreciaza analistii economici, care amintesc ca Romania are inca probleme cu drepturile de proprietate, informeaza Mediafax. "Nu am stat sa le analizez cu foarte mare atentie pentru ca istoria ne-a confirmat ca aceste programe vor fi uitate foarte rapid (...) Ambele programe propun reduceri de taxe si e foarte bine. Dar am avut senzatia ca se joaca filmul "Minte-ma frumos" la nivel politic", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank Romania, la seminarul anual al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR). La finalul dezbaterii care a privit teme precum cresterea economica din 2013 si finantarea in lei versus finantarea in valuta, toti analistii au fost solicitati de presa sa raspunda daca programele electorale ofera suficiente informatii pentru a construi scenarii privind bugetul pe anul viitor si daca sunt credibile.

Reducerea TVA la 19%, o masura binevenita

Hancila a explicat ca pentru a fi credibile aceste programe ar trebui sa propuna mai intai masuri concrete de imbunatatire a colectarii taxelor si sa fie indicate in mod explicit si exact sursele de finantare. Analistul Volksbank crede ca o reducere a TVA la 19% ar fi o masura binevenita, in conditiile in care Romania are una dintre cele mai inalte rate din Europa, dar pe de alta parte consemneaza printre cele mai mici incasari la acest capitol. "Ar fi foarte buna si masura cu diminuarea CSA care este ridicat si impinge la evaziune fiscala (...) Nu agreez insa renuntarea la cota unica. Ar trebui sa se mearga mai mult pe egalitate. Din moment ce beneficiile sunt egale (...) nu vad de ce cei care au venituri mai mari trebuie sa contribuie cu mai mult. O asemenea masura ar putea sa perpetueze evaziunea", a continuat Hancila.

Catalina Molnar, economist sef la UniCredit Tiriac, s-a exprimat destul de transant, aratand ca la acest moment programele de guvernare ofera date insuficiente pentru a face scenarii si sunt populiste. Atat Molnar, cat si economistul sef al BRD, Florian Libocor, considera ca pentru o serie de probleme care trebuie adresate de viitorul guvern ar trebui sa se porneasca de la respectarea mai stricta a dreptului de proprietate si garantarea acesteia.

Molnar a dat ca exemplu problema irigatiilor, unde toate guvernele au promis masuri si investitii, amintind cazul unui fermier care a investit intr-un sistem propriu de irigatii care i-a fost furat in mai putin de un an, fara sa poata identifica faptasi sau sa-si recupereze investitia. "Respectarea dreptului proprietatii este macar un prim pas. Cateodata cred ca exista teama sa faci un lucru ca poti ramane fara", a afirmat economistul UniCredit Tiriac.

Integral in Curierul National