Sondaj: Cat va fi euro dupa alegeri

Data publicarii: 19-11-2012 | Finante-Banci

Economistii bancilor comerciale, reuniti in Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), au realizat deja o prognoza din care reiese un minim de 4,50 si un maxim de 4,70 lei/euro in decembrie 2012, media majoritara estimand un curs de 4,55 lei/euro.

Fara exceptie, toti analistii sunt convinsi ca, daca vor exista tensiuni politice atat de intense dupa alegeri incat cursul sa se deprecieze masiv, Banca Nationala nu va permite depasirea pragului de 5 lei/euro.

O "traditie": leul slabeste dupa alegeri

Uitandu-ne pe graficele Bancii Nationale, putem observa ca in fiecare an electoral leul a avut deprecieri serioase dupa alegeri. In decembrie 2004, spre exemplu, cursul a scazut de la 38,5 la 39,3 lei (vechi)/euro, pentru ca in primul trimestru din 2005 sa se aprecieze pana la 36,4 lei/euro. In 2008, cursul intra in decembrie la o cotatie de 3,77 lei/euro, pentru a incheia luna la 3,98 lei/euro, dupa care in prima zi din ianuarie 2009 a depasit pragul de 4 lei/euro, iar in trimestrul I din acelasi an s-a depreciat pana la aproape 4,3 lei/euro.

Presiuni pot fi doar din afara

De data aceasta, insa, se pare ca nu va mai fi asa. Liderii AAFBR, chestionati de "Adevarul", au argumentat ca BNR va fi cu ochii pe curs, iar eventualele presiuni asupra leului pot veni doar din eventualele evolutii nefericite din zona euro. "Noi avem ancore destul de puternice, e posibil sa avem si un nou acord cu FMI, astfel ca nu ma astept la fluctuatii prea ample ale cursului, nici chiar in perioada de la alegeri la formarea noului Guvern. N-as vrea sa dau vreo cifra, dar cu siguranta BNR nu va permite trecerea pragului de 5 lei pentru un euro in acele zile", ne-a declarat Radu Craciun, director general adjunct al Eureko Pensii si membru al AAFBR.

Integral in Adevarul