Marea cacealma a depozitelor bancare

Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci

Depozitul la termen ar trebui sa fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o forma de creditare a bancii de catre deponenti, dar realitatea ne arata ca profitul este ca si inexistent

Bancile se lauda cu dobanzi mari pentru depozitele bancare, castiguri pe care le poti obtine doar prin decizia de a pastra banii in depozit la termen si pe care le poti ridica oricand. Castigurile reale sunt insa foarte mici sau inexistente, iar atunci cand inflatia creste mai mult decat prognozeaza BNR, dobanzile devin real negative. Cu alte cuvinte, dupa trei sau 12 luni, valorea reala a banilor din depozit, dupa ce se trag comisioanele (atunci cand exista), se scade impozitul si se calculeaza devalorizarea monedei, este mai mica decat cea initiala. 

Dupa ce ani la rand au fost obisnuiti sa economiseasca in lei, 2012 i-a invatat pe romani ca, pe fondul retragerii investitiilor straine si taierii liniilor de credit externe ale bancilor-mama catre sucursalele din Romania, euro si dolarul pot fi solutiile  castigatoare. O dovedeste cresterea cu cateva procente inregistrata de sistemul bancar in acest an a depozitelor denominate in valuta ale populatiei. Cu toate acestea, peste 51% din deponenti detin depozite bancare in lei.

Integral in Capital.ro