Cati bani mai sunt din Prima Casa. E cazul sa te grabesti?

Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci

Programul Prima Casa 5 este pe final. Bancile au dat, in total, 77.000 de credite prin programul guvernamental, pentru continuarea carui nu exista certitudini, ci doar promisiuni electorale.

"In programul Prima Casa au fost emise pana in prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finantari in valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default in cadrul programului este de 0,1%", spun reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, la solicitarea ECONOMICA.NET, date valabile la 8 noiembrie.

In septembrie, George Pana, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea ca bancile mai au la dispozitie 320 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an pentru creditele acordate in acordate in cadrul programului Prima Casa.

Practic, in doua luni, numarul de credite acordate prin Prima Casa a crescut cu 5.000, iar sumele totale imprumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Din plafoanele de garantii acordate bancilor, mai sunt disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca ar putea fi cumparate in jur de 2.500 de locuinte la un pret mediu de 40.000 de euro. Astfel, plafonul s-ar putea termina inainte de finalul anului, dat fiind ritmul din lunile anterioare, cand s-au dat 2.500 de credite pe luna - practic, totalul disponibil pentru intreaga perioada cuprinsa intre 9 noiembrie si 30 decembrie.

Acest program se incheie in acest an, insa Uniunea Social Liberala a promis in programul de guvernare sa faca o noua editie in 2013.

Desi nu se face nicio precizare in privinta monedei in care se vor acorda finantari prin Prima Casa 5, semnele arata ca programul se indreapta exclusiv spre finantarea in lei. Reglementarile din ultima vreme venite din partea bancii centrale, precum si faptul ca Guvernul a dat recent o ordonanta de urgenta prin care a permis bancilor sa introduca in oferta creditele in lei prin Prima Casa, arata ca viitorul programului ar putea fi in moneda locala.

Integral in ECONOMICA.net