Incepe a XIX-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura

Data publicarii: 21-11-2012 | Lifestyle

Peste 650 de evenimente culturale, propuse de 370 de participanti romani si 15 agenti literari straini din sapte tari europene si Statele Unite ale Americii, vor fi organizate la cea de a XIX-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, care incepe miercuri, la Romexpo, intr-un spatiu expozitional de 14.000 mp.

Potrivit directorului targului, Vladimir Epstein, printre participanti se vor numara edituri romanesti si straine, tipografii, institutii de invatamant, centre si institute culturale, institutii mass-media, agentii de difuzare de carte, firme multimedia, agentii literare, organizatii nonguvernamentale cu profil cultural si educational, asociatii profesionale, librarii, biblioteci, care vor participa la mese rotunde, lansari de carte, prezentari de oferta educationala, sesiuni de autografe, intalniri cu autori etc. 

Targul lanseaza in acest an o noua sectiune, dedicata agentilor literari care activeaza pe piata internationala de carte, o oportunitate pentru autorii, editorii, dar si traducatorii si agentii literari din Romania de a se intalni fata in fata, la Bucuresti, cu reprezentanti ai unor importante agentii literare din Europa. 

La Gaudeamus 2012 va fi initiat un proiect de readucere in atentie a editurilor disparute in ultimii ani din peisajul editorial romanesc, care detin inca, in mod direct sau prin reprezentanti legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de detinatorii legali ai fondului lor de carte la un stand comun acordat cu titlu gratuit de organizatori. 

Sub sloganul "Spune ce asculti, ca sa-ti spun ce citesti!", Gaudeamus va aduce la Bucuresti autori consacrati, opere celebre ale lumii, mari edituri. 

Republica Moldova este tara invitat de onoare la Gaudeamus 2012, la targ urmand a participa, pe langa scriitorii si oamenii de cultura moldoveni invitati, 10 edituri, precum si jurnalisti de la Teleradio Moldova. 

Invitat de onoare in 2011, Italia revine la Gaudeamus ca partener privilegiat, nume de rezonanta ale literaturii italiene actuale, jurnalisti, dar si editori si agenti literari confirmandu-si prezenta la evenimentele organizate in acest an la standul Italiei. Printre acestia se numara Marcelo Fois, scriitor apreciat in Peninsula, Giacomo Marramao, filosof de notorietate in spatiul european, Sergio Valzania, scriitor si director adjunct RAI, ori Nicola Pietrangeli, unul dintre cei mai cunoscuti tenismani ai anilor 60' - '70. 

Ca si la celelalte editii, si in acest an vor fi organizate evenimente precum Concursul National de Lectura "Mircea Nedelciu", "Cartile se-ntorc acasa!", actiune care va fi redirectionata spre bibliotecile publice din Chisinau, Premiile "Gaudeamus", Tombola Gaudeamus s.a. 

Accesul vizitatorilor va fi permis zilnic, intre orele 10,00 - 20,00, duminica - 10,00 - 18,00, pe baza unui bilet de 5 lei, ori a unui abonament de 10 lei pentru toata perioada targului. Elevii, studentii, cadrele didactice, jurnalistii, pensionarii, membrii uniunilor de creatie vor avea acces gratuit, pe baza legitimatiei. 

Sursa: AGERPRES